lørdag 29. september 2012

Jes 58:15


"For så sier Den Høye, Den Opphøyde, han som troner for evig, han som bærer navnet Hellig: I det høye og hellige bor jeg, og hos den som er sønderknust og nedbøyd i ånden, for å gjenopplive de nedbøydes ånd og gjøre de sønderknustes hjerter levende."
Her, i dette verset, har vi et vitnesbyrd Herren forkynner for menneskene. Da er det grunn til å lytte! Det er Den Høye, Den Opphøyde, alle tings opphav, begynnelsen og enden, som taler til menneskene. Tidligere i kapitlet har Jesaja vitnet for de ugudelige hvordan Herren skal dømme deres tanker og gjerninger på den ytterste dag. Vers 13: "Når du skriker, så la din gudeflokk redde deg!" Dette er de som vraker Guds evige frelsesråd, den frelse som var forutbestemt fra fordums dager. Disse menneskene er sterke i seg selv, livsnytere, egosentriske, storskrytere, overmodige. De gir ikke tapt, men finner ny livskraft for sin hånd, se vers 10.
Over disse venter en fryktelig dom, som for alltid, for alltid, skal gnage seg sagte, men sikkert inn i deres smertelige bevissthet. Vers 21: "Det er ingen fred for de ugudelige, sier min Gud." I bunn og grunn gjelder denne dom alle mennesker, for vi vet at "det er ikke én rettferdig, ikke en eneste. Det er ikke én som er forstandig, det er ikke én som søker Gud." Rom.3:10-11. Ser vi på oss selv, må vi vedkjenne, om vi har det rette sinn, at synden har trengt gjennom og tatt oss til fange. Vi er ikke lenger det vi var ment som, for synden ødela det gudsbilde Adam og Eva kunne speile seg i. Nå er vi i kjødet trelldommens barn, og loven vil på den siste dag dømme oss alle; skyldig!
Om du virkelig tar dette inn over deg, vil du oppleve en maktesløshet, og vil med Paulus kanskje tilslutt rope i smerte: "Jeg elendige menneske! Hvem skal fri meg fra dette dødens legeme!" Så merk deg da fortsettelsen, friheten evangeliet gir: "Gud være takk, ved Jesus Kristus, vår Herre!" Det er som en ballong som stikkes hull på, som at vi endelig kan puste lettet ut. Merker du det? Om du er kommet til det punkt der håpet om egen kraft svinner bort, der du ingen utvei finner. Ikke gjør som de ugudelige, de som nekter å falle sammen, men tar seg sammen. Vent ikke til du finner ny kraft for din hånd, kom til Jesus! Da merker vi oss ordene fra Guds egen munn, som vi finner i verset i starten: "I det høye og hellige bor jeg, og hos dem som er sønderknust og nedbøyd i ånden."
Vel er Gud stor, ja, han er allmektig, men for stor kan han ikke være til ikke å kunne bo i våre hjerter. Ofte kan vi likevel tenke det, at Gud ikke vil bo i våre hjerter. Den ene sier: "Jeg blir aldri noe annet ennen slave for synden. Jeg ser det onde, men kan ikke stå imot det. Jeg har forsøkt å tro, be, våke og kjempe, men nei, jeg blir bare verre og verre. Hvordan kan Gud bo i mitt hjerte?" En annen kan si: "Med meg står det mye verre til! Jeg kan verken kjenne, angre eller forskrekkes over syndene mine, eller min tilstand. Jeg går bare der, fullstendig hard og død, kald og likegyldig. Hvordan kan Gud vedkjennes meg?"
Kjære synder, hør, det er nåde også for deg! Gud forkynner fred! Han bor riktignok i det høye og hellige, men han bor også i deg. Han bor og i de som er sønderknust og nedbøyd i ånden. Og hvorfor bor han der? Jo, for å "gjenopplive de nedbøydes ånd og gjøre de sønderknustes hjerter levende." Rosenius skriver: "Kristus er alt og i alle.* Dette er hemmeligheten både i den kristnes rettferdighet og i hans helliggjørelse, i hans styrke så vel som i det å bli stående i nåden. Det er også hemmeligheten bak den underlige freden vi kan se enkelte mennesker har midt i den største skrøpelighet og prøvelser."

*Kol.3:11
Rosenius skriver om en hemmelighet, en hemmelighet som ofte fra gresk også kan oversettes med mysterium. En hemmelighet er gjerne noe en kan forstå, dersom noen først forteller den til oss. Men et mysterium derimot er noe vi ikke helt forstår rekkevidden av, noe vår tanke ikke helt klarer å fange. Ja sannelig, Guds kjærlighet og nåde er og forblir et stort mysterium! Men det frelser, uavhengig av vår tilstand. 
Du som er trett av et liv uten Gud. Du som har syndet mot alle hans bud.
Du som så langt ut i villmarken ut. Hør: Det er nåde for deg!
Kor: Jesus på Golgata fullbrakte alt! Alt har han sonet og gjelden betalt.
Han tok din plass den gang dødsdommen falt. Derfor er nåde for deg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar